Projekt „Smak zdrowia - nowoczesne kształcenie w gastronomii” w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Warmii i Mazur 2021-2027 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus
Nu Media Elżbieta Jażdżewska oraz Powiat Mrągowski realizują w partnerstwie projekt „Smak zdrowia - nowoczesne kształcenie w gastronomii” w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Warmii i Mazur 2021-2027 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Celem projektu jest unowocześnienie oferty kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na potrzeby pracodawców z regionu w Zespole Szkół nr 2 w Mrągowie poprzez zmianę metod i treści kształcenia, doposażenie placówki oraz zwiększenie kompetencji/kwalifikacji zawodowych nauczycieli(1M/3K) oraz uczniów (16M,24K) poprzez organizację kursów i szkoleń powiązanych z profilem ich kształcenia oraz staży uczniowskich u lokalnych przedsiębiorców w okresie od 1.04.25r. do 28.02.27r.
PROJEKT OBEJMIE WSPARCIEM:
- szkołę prowadzącą kształcenie zawodowe: Technikum nr 1 wchodzące w skład Zespołu Szkół nr 2 w Mrągowie
- 40 uczniów i uczennic uczących się w Technikum nr 1 wchodzące w skład Zespołu Szkół nr 2 w Mrągowie na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych
- 4 nauczycieli i nauczycielek kształcenia zawodowego uczących w Technikum nr 1 na ww. kierunku
PROJEKT ZAKŁADA:
- unowocześnienie oferty kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
- modernizację kierunków kształcenia
- wsparcie dla uczniów branży gastronomicznej prowadzące do zdobycia umiejętności zawodowych w formie szkoleń z zakresu:
-
Zdrowie na talerzu New cuisiner
-
"Fit Cake”
-
Szkolenie z kuchni wegetariańskiej obejmującej zero-waste
-
Desery:monoporcje
-
Oszczędne techniki gotowania w kuchni polskiej
-
Kulinarne skarby Warmii i Mazur
-
Mistrzowie tortów (wypiek i dekoracja tortów)
- wsparcie nauczycieli dające możliwość nabywania umiejętności zawodowych poprzez realizację szkoleń z zakresu:
-
Zdrowie na talerzu New cuisiner
-
"Fit Cake”
-
Szkolenie z kuchni wegetariańskiej obejmującej zero-waste
-
Nowoczesne desery – monoporcje
-
Techniki gotowania w nowoczesnej kuchni polskiej
-
Studia podyplomowe: Żywienie człowieka i dietetyka
- wysokiej jakości staże uczniowskie u regionalnych pracodawców dla 12 uczniów i uczennic
ZAŁOŻONE REZULTATY PROJEKTU:
- Liczba przedstawicieli kadry szkół i placówek systemu oświaty, którzy uzyskali kwalifikacje po opuszczeniu programu: 3osób
- Liczba uczniów, którzy nabyli kwalifikacje po opuszczeniu programu: 35 osób
- Liczba zrealizowanych godzin stażu uczniowskiego: 1800 godzin
- Modyfikacja Programu nauczania zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych.
Wartość projektu: 852 749,45 zł
Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: 767 063,09 zł
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie