"Piąta ćwiartka na talerzu - przez żołądek do serca"

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
22 marca 2019

19 marca w Zespole Szkół nr 2 w Mrągowie odbył się 24. konkurs kulinarny, w którym uczestniczyło 11 zespołów z naszego województwa i jedna drużyna z obwodu kaliningradzkiego. Celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy i tradycji kulinarnej, popularyzacja potraw kuchni lokalnej doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowość i kreatywności uczniów, kształcących się w zawodach związanych z gastronomią oraz promocja Zespołu Szkół nr 2 im. W. Jagiełły w Mrągowie.

Temat tegorocznej edycji to "Piąta ćwiartka na talerzu - przez żołądek do serca" wykorzystując dowolne podroby (kacze, gęsie, kurze).

Do rywalizacji przystąpiły szkoły:

Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petöfi w Ostródzie,

Zespół Szkół Zawodowych w Gizycku,

Zespól Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie,

Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego w Ostródzie,

Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie,

Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie,

Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku,

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mrągowie,

Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu,

Zespół Szkół im. Emilii Sukertowej – Biedrawiny w Malinowie,

Zespół Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie,

Gusiewskie Technikum Politechniczne w Gusiewie

uczestnicy byli oceniani przez Mistrzów Kulinarnych, znanych szefów kuchni, a byli to:

  • Dariusz Struciński szef kuchni hotelu Anders**** w Starych Jabłonkach
  • Tomasz Milewski szef kuchni hotelu Mikołajki***** w Mikołajkach
  • Mariusz Gachewicz szef kuchni hotelu Zamek Gniew**** w Gniewie
  • Ireneusz Koniuszek szef kuchni hotelu Zamek Ryn**** w Rynie
  • Michał Soliwoda szef kuchni hotelu Hotel Natura Mazur**** Warchały,
  • Marcin Bała – dyrektor gastronomii w grupie Amax
  • Radosław Szulc - szef kuchni - Hotel St. Bruno**** Giżycko
  • Marcin Zakrzewski szef kuchni Pałacu Mortęgi****Oto wyniki konkursu:
  • Wyniki konkursu przedstawiają się w sposób następujący:
  • I miejsce zajęła drużyna ze Szkół Gastronomiczno-Spozywczych w Olsztynie: Ewelina Filipowicz i Marcin Abramczyk.
  • II miejsce wywalczyli reprezentanci Mrągowa z ZS nr 2 : Damian Banach i Dominik Chorążewicz 
  • III miejsce przypadło Zespołowi Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego w Ostródzie: Agata Mucha i Monika Połocka
  • Wyróżnienie trafiło do: Dawida Sokołowskiego i Piotra Markowskiego z Zespołu Szkół im. Sandora Petofi w Ostródzie - nagrodę ufundował Pan Bogdan Kossakowski Przewodniczący Rady Powiatu Mrągowskiego 

W wydarzeniu uczestniczyła starszy wizytator Kuratorium Oświaty pani Renata Iłeczko oraz Pani starosta powiatu mrągowskiego Pani Barbara Kuźmicka – Rogala oraz wice starosta Pan Paweł Długoborski.

Imprezę wsparło wielu sponsorów oraz ludzi pełnych pasji i dobrej woli. Między innymi: Starostwo Powiatowe w Mrągowie, Urząd Miasta w Mrągowie, Rada Rodziców przy ZS nr 2, Mrągowskie Centrum Informacji Turystycznej.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie